Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ναυτία εν κινήσει: Όταν το ζώο κάνει εμετό στο αυτοκίνητο



Πολλές φορές μία βόλτα με το αυτοκίνητο ή η διαδρομή στον κτηνίατρο καταλήγει μία...βρωμερή εμπειρία, με το σκύλο ή τη γάτα να κάνει εμετό στο κλουβί του ή στο κάθισμα.

Καταρχήν, πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι το ζώο σας έχει ναυτία. Αν και υπάρχουν σκυλιά και γάτες που ταξιδεύουν ώρες χωρίς πρόβλημα, κάποια ζώα δεν αντέχουν στο αυτοκίνητο ούτε για 10 λεπτά.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο K. Johnson η ναυτία εν κινήσει προκύπτει από τη δομή των αυτιών των ζώων που ρυθμίζουν την ισορροπία. Όταν δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη αυτή η δομή, τότε το ζώο έχει ναυτία. Δηλαδή, καθώς το ζωάκι δεν μπορεί να συνηθίσει την κίνηση του αυτοκινήτου και χάνει την ισορροπία του τελικά ανακατεύεται και κάνει εμετό.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ναυτία εν κινήσει, που παρατηρείται κυρίως στα μικρά σε ηλικία ζώα (κουτάβια) αλλά και σε ενήλικα, δεν είναι απειλητική για την υγεία του ζώου όμως σίγουρα το κάνει να νιώθει πολύ άβολα. Κάθε φορά που ένα ζώο κάνει εμετό, υπάρχει η πιθανότητα να καταπιεί μέρος του εμετού και να καταλήξει στα πνευμόνια του.
Αν και σπάνιο, είναι πολύ σοβαρό αν συμβεί.

Η ναυτία εν κινήσει όμως μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ότι το ζώο σας δεν είναι γενικότερα καλά. Ένα ζώο που δεν νιώθει άνετα όταν πάει βόλτα με το αυτοκίνητο και έχει ναυτία, μπορεί να είναι ένα ζώο που έχει γενικότερα άγχος αποχωρισμού και στρες.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της ναυτίας εν κινήσει είναι το ''χασμουρητό'', το κλάμμα και η προσπάθεια για εμετό.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα ζώα ξεπερνούν αυτό το πρόβλημα όταν πια μεγαλώσουν και έχουν καλή ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου